Orosz Ferenc

Magamról, hobbiról, barátaimról, nosztalgiáról, tárgyaimról...

ORION 221 asztali csöves rádió

 

Ezt a készüléket nagyon régen szerettem volna már birtokolni, de csak most jött el a pillanat, hogy legyen egy ilyen rádióm.

Tudomásom szerint 1950-ben kezdték el gyártani, és hamar népszerű lett kis mérete, és jó vételi paraméterei miatt. A gyűjtők körében ma is nagyon kedvelt készülék.

 

 orion_221_1.jpg

 

A nagynéném a 60-as évek közepén Verpeléten volt védőnő, és gyakran töltöttem nála pár napot az iskolai szünetekben. Egy ilyen rádiókészüléke volt, esténként ezt hallgattuk, a televízió még eléggé ritkaság volt akkoriban.

A képen szereplő szerkezet nem működő állapotban került hozzám. Az AZ 41-es egyenirányító csövét kivették, és az egyenirányítást diódákkal oldotta meg valamelyik "ezermester" - persze nem működött.

Horváth tanár úr segítségével visszaállítottuk az eredeti állapotot, és most nagyon szépen működik!

Kicsit ütött, kicsit kopott, de pont ez adja a patináját.

 

orion_221_2.jpg

 

 

GANZUNIV műszer

 

Órás barátom lepett meg ezzel a műszerrel, amely eredeti tokjában van, és mellette ma is ott található a használati utasítás. Elmondta, hogy az édeapjáé volt, de úgy gondolta, hogy nálam jó helyen lesz. Ez úton is ígérem, hogy nagyon fogok rá vigyázni, és csak ünnepnapokon használom. Nevetés

muszer1.jpg

muszer2.jpg

muszer3.jpg

 

ORION 115A asztali csöves rádió

 

Erre sem gondoltam mostanában, hogy egy ilyen készülékhez fogok nyúlni, mint az ORION 115A Pedig ez egy legendás készülék, egy nagyon egyszerű néprádió, az 50-es évekből.

Egy ismerősöm kért meg rá, hogy újatsam fel a részére, sok év óta hol a pincében, hol a padláson "pihent" de most szeretné a lakásban a méltó helyére tenni. Nagyapja és az apja hallgatta rajta annak idején a híreket.

A doboza szét volt esve, de a belső része aránylag használható volt. Szereztem egy elfogadható állapotú dobozt, megcsiszoltam, pácoltam, csiszoltam, pácoltam, csiszoltam... majd egyszer csak elkészült. Teljes belső tisztítást is kapott, és most rendben működik az ismerősöm legnagyobb örömére.

orion_115_1.jpg

orion_115_2.jpg

 

 

 

Egy nagyon szép, kis méretű szalagos magnó: SANYO MR 115 magnetofon

A 60-as évek legvégén gyártott, gyönyörű állapotban fennmaradt, két sebességes készülék.

Hálózatról és 6 db. góliát elemről is működik, ha esetleg valaki a kiránduláson szeretne szalagokra felvett zenéket hallgatni. Kacsintás

Kb. 4 kg. a súlya + az elemek

Nem volt valami szép állapotban, amikor hozzám került, de úgy ahogy működött. Cserélni kellett benne az egyik potmétert, az ékszíjakat.

(Hihetetlen, de sikerült hozzá szereznem gömbölyű ékszíjakat. Akik csinálnak ilyesmit, tudják miről beszélek. Akik nem, azoknak elárulom, hogy ilyen kis méretű ékszíjakat már csak négyzetes keresztmetszettel gyártanak.)

A doboza is nagyon szép lett, hibátlan, és hiánytalan.

Külön érdekessége a készüléknek, hogy az eredeti mikrofonja és hálózati kábele is meg van!

No de nézzük a készüléket:

 sanyo_szalagos1.jpg

 szerelés közben

sanyo_szalagos2.jpg

 sanyo_szalagos3.jpg

 Az elkészült magnó.

sanyo_szalagos4.jpg

sanyo_szalagos5.jpg 

sanyo_szalagos6.jpg

sanyo_szalagos7.jpg

sanyo_szalagos8.jpg

Szerintem gyönyörű szép a mikrofon, és kiválóan működik a távkapcsolója is.

-------------------------------------------------------------------------------------------

  

Nos, ez ez az idő is elérkezett, egy olyan készüléket javítottam, és tettem rendbe, amihez azt hittem, hogy soha nem fogok hozzányúlni. (Soha ne mond, hogy soha... Nevetés)

 

A régi, öreg szalagos Grundig.

Gimnáziumi éveim altt több osztálytársamnak is volt hasonló készüléke, és több házibulin is szerepeltek, igaz, azok csöves gépek voltak és néha tojást lehetett rajtuk sütni, ez viszont már egy "modern" tranzisztoros készülék.

Egy ismerősöm keresett meg, hogy vett egy magnót, és egy táskarádiót, tegyem már rendbe őket, mert használni is szeretné a jövőben mind a kettőt.

A magnó egy Grundig ZK 140 T típusú négysávos készülék.

 

grundig_140_1.jpg

 

Túl sok gond nem volt vele, kapott egy kontakt és egy külső- belső tisztítást, beállítást.

 

grundig_140_2.jpg

 

Készítettem még egy szalagot is hozzá, régi jó számokkal, hogy az ismerősöm tudjon mit hallgatni, és azóta már otthon bömbölteti.

grundig_140_3.jpg

 

A rádióról:

VEF 206, zöld üveges.

Amikor megláttam, kikerekedett a szemem, hogy honnan lehet még szerezni napjainkban ennyire gyári "szalon-állapotú" VEF-et? Mintha most hozták volna ki az üzletből!

Csak hát nem szólt... vagyis csak éppenhogycsak, nagyon halkan.

 

vef_1.jpg

 

Aztán kiderült a probléma, egy gyönyörű dobozba valaki belerakott egy lepusztult belsőt. Megjavítani sem volt értelme, tettem bele egy másik, jól működő komplett belsőrészt. Így aztán összeállt a készülék, és most gyönyörű külsővel és hibátlan belsővel, valószínűleg még további 30 évig üzemelni fog - ismerősöm legnagyobb örömére.

 

vef_2.jpg

 

vef_3.jpg

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 120
Tegnapi: 154
Heti: 120
Havi: 2 452
Össz.: 638 966

Látogatottság növelés
Oldal: Virtuális múzeum, szalagos magnók, és egyebek
Orosz Ferenc - © 2008 - 2018 - ofk.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: ruhla zsebora - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »